proszę pomóżcie mi zrobić to zadanie szukamy t...
Ania:

proszę pomóżcie mi zrobić to zadanie szukamy t...
17 cze 19:26
sushi_ gg6397228:
a cym jest "t" w zadaniu
17 cze 19:34
sushi_ gg6397228:
z rysunku widac, że "t" wychodzi ze srodka przyprostokatnej−−> musisz mi podac, bo inaczej
zadanie sie nie ruszy
17 cze 19:50
pigor: ... jeśli odcinek t wychodzi ze środka przyprostokątnej
o długości
√62−42=2
√5 , to
t
2=4
2+5 ⇔ t
2=21 ⇒
t=√21 ≈ 4,6 . ...
17 cze 19:53
sushi_ gg6397228:

6
2−4
2=20 −−> trzeci bok=
√20=2
√5
liczymy 3 raz Pitagoras
x
2+2
2=y
2
4
2+(2
√5−y)
2=t
2
(6−x)
2+2
2=t
2
17 cze 20:13
kacper:
a moze ktoś to wyliczyć?
17 cze 20:18
sushi_ gg6397228:
a masz dużego
ŚMIERDZĄCEGO LENIA i Tobie sie nie chce
17 cze 20:19
kacper: .. ty nie dokonczyles.
17 cze 20:23
Monika: Nie dokończył bo to jest prosto i sądził że Twój poziom inteligencji pozwala na obliczenie
tego...
Sam policz i podaj wynik to powiemy czy dobrze.
17 cze 20:43
kacper: x2+22=y2 tego nie umiem.
17 cze 20:58
Ania: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ROZWIĄZANIE ZADANIA WYSZEDŁ MI WYNIK

CO DO KACPRA − LICZ SAM.
17 cze 20:59
Monika: kacper, Ty nie rozwiążesz każdego z osobna równania. Masz podane 3 równania i to jest układ
równań. 2 ostatnie przyrównaj do siebie, a z pierwszego wyznacz x2 lub y2 i później podstaw
gdzie trzeba.
17 cze 21:01