matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Ania:
lim
x−>0
(
x
sinx
)
1
sin
2
x
17 cze 19:21
Basia:
x
f(x) = (
)
1/sin
2
x
sinx
policzę granicę ln[f(x)]
1
x
x
ln
sinx
ln[f(x)] =
*ln
=
→
sin
2
x
sinx
sin
2
x
(na mocy reguły de 'l'Hospitala)
sinx
*[sinx − x*cosx]
x
=
2sinxcosx
sinx − x*cosx
→
2xcosx
(na mocy reguły de 'l'Hospitala)
cosx − cosx + x*sinx
=
2[cosx − x*sinx]
x*sinx
0*0
→
= 0
2(cosx−x*sinx)
2(1−0*0)
ln[f(x)] → 0 to f(x) → e
0
=1
17 cze 19:50