geometria
izabell: Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg (x+1)2 + (y−7)2=36
Założyłam że to rąb o przekątnych 12, czy idę dobrym tropem?
17 cze 19:05
Aga1.: Czyli kwadrat d=12.
17 cze 19:08
Ajtek:
Nie rąb tylko kwadrat.
17 cze 19:08
Basia:
oczywiście kwadrat jest rombem i przekątne = 2r = 12
czyli trop jest dobry, tylko słowo "założyłam" nie
nic nie zakładasz; tak po prostu jest
17 cze 19:08
izabell: czyli pole 72 jest dobre?
17 cze 19:09
Ajtek:
Tak.
17 cze 19:10
izabell: ok, dzięki
17 cze 19:11
Basia:
Ajtek kwadrat jest i rombem, i deltoidem, i ta droga najszybciej prowadzi do celu, bo
długości boku nawet obliczać nie trzeba
17 cze 19:11
Ajtek:
Basia wiem o tym dobrze. Tutaj miałem na myśli, że kwadrat jako jedyny z rombów, ma
przekątne równej długości, czego o pozostałych rombach powiedzieć nie można.
17 cze 19:13