..
anonim: Dla jakich wartości parametru m równanie 4x − (m+3) * 2x + 4m − 4 = 0 ma tylko jedno
rozwiązanie ?
17 cze 19:04
Basia:
4x = (2x)2
t = 2x >0
i masz równanie
t2 − (m+3)t + 4m − 4 = 0
musi być Δ=0
17 cze 19:05
Ajtek:
4x=22x
2x=t i t>0
t2−(m+3)t+4m−4=0
Jedno rozwiązanie gdy Δ=0.
17 cze 19:06
anonim: do tego doszedłem tylko w późniejszych obliczniach mam problem
17 cze 19:16
Ajtek:
Pokaż obliczenia to sprawdzimy

.
17 cze 19:16
anonim: t2 − (m+3)t + 4m − 4 = 0
po obliczeniu
Δ= m2 + 6m + 9 − 16m + 16
m2 − 10m + 25 = 0
Δ= 100− 4*25
Δ=0
m= 10/2
m= 5
a w odpowiedzi jest m ∊ (−∞ ; 1) ∪ {5}
17 cze 19:23
anonim: no i nie wiem skąd ten zbiór się wziął bo mi wyszło samo 5
17 cze 19:24
pigor: ... 1 pierwiastek ⇔
Δ=0
lub Δ>0 i c<0 ( gdy pierwiastki różnych znaków , czyli iloczyn ujemny) . ...
17 cze 19:42
Mat: Jeszcze jest jeden warunek:
Δ>0
x1x2<0 ( ze wzoru Viete'a)
17 cze 19:43
anonim: faktycznie ! dzięki
17 cze 19:45