Wartość bezwzględna liczby rzeczywistej
dar: Witam, mam prośbę: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać takie zadanie:
√9−6x+x2 = 11
i
√49 + 14x +x2 < 15
?
Bardzo proszę :<
17 cze 18:46
Aga1.: x2−6x+9=(x−3)2
√(x−3)2=Ix−3I
Ix−3I=11
x−3=11 lub x−3=−11
dokończ.
17 cze 18:51
Aga1.: √x2+14x+49<15
√(x+7)2<15
Ix+7I<15
x+7<15 i x+7>−15
Rozwiąż nierówności i wyznacz ich część wspólną.
17 cze 18:58
dar : x = − 8 lub x = 14 ?
17 cze 19:00
Aga1.: tak.
17 cze 19:00
dar : bardzo dziękuje za pomoc
17 cze 19:00
dar : Jeszcze ostatnie coś:
|3*(−8)| − |−36 :4| = 24 + 9 ?
Tak to się rozwiązuje?
17 cze 19:02
Aga1.: 24−9=
17 cze 19:05
dar : dziękuje
17 cze 19:07