proszę o pomoc
Wojtek: Witam mam problem z zadaniami z funkcji wykładniczej:
zadanie 1.
Zbadaj liczbę rozwiązań równania 2x(x2−1)=−1
zadanie 2.
wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą, która spełnia nierówność 6x+1−2 * 18x < 0
17 cze 18:30
Artur z miasta Neptuna:
zad 2
6x+1 − 2*18x = 6*6x − 2*(3*6)x = 6x(2*3 − 2*3x) = 2*3*6x*(1−3x−1) < 0 ⇔ 1−3x−1<0
⇔ x>1
17 cze 18:34
Basia:
ad.1 jeżeli to szkoła to czy jesteś pewny, że dobrze przepisałeś ?
17 cze 18:37
Wojtek: tak dobrze przepisałem. to jest zadanie z podręcznika
17 cze 18:41
Artur z miasta Neptuna:
Basiu ... da się do zrobić dosyć łatwo:
ad1
| | −1 | |
2x(x2−1) = −1 ⇔ 2x = |
| |
| | x2−1 | |
L > 0 dla każdego x∊R
P > 0 gdy x
2−1 <0 ... czyli dla x∊(−1,1)
| | 1 | |
szkic funkcji − |
| mile widziany (poziom liceum to chyba jest, co nie)? |
| | x2−1 | |
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+-1%2F%28x^2-1%29+x%3D-1..1
dla x=0 mamy:
Czy jest drugie rozwiązanie? TAK.
| | −1 | |
Patrzymy na wykres funkcji − |
| ... dla x∊(0,1) przyjmuje wartości z przedziału (1,+∞) |
| | x2−1 | |
Jakie wartości przyjmuje funkcja 2
x na przedziale x∊(0,1)? Przyjmuje wartości z przedziału
(1,2)
| | −1 | |
Wynika stąd ... że ISTNIEJE taki punkt x∊(0,1), że 2x = |
| |
| | x2−1 | |
17 cze 18:46
Wojtek: dziękuje za pomoc
17 cze 18:49
Basia: | | 1 | |
no właśnie f(x) = |
| mnie "zastopował"; |
| | x2−1 | |
w podstawie chyba tego nie ma; a nie wiem jak w rozszerzeniu
17 cze 18:51