planimetria cz2
qwe: W półkole o promieniu r= 13 wpisano prostokąt. Oblicz dlugosci bokow tego prostokata wiedzac ze
ich stosunek wynosi 3:1
nie wiem jak sie za to zabrac mam planimetrie na lekcjach ale takiego czegos jescze nie
robilem...
17 cze 18:21
Artur z miasta Neptuna:

z tw. pitagorasa:
z treści zadania:
x = 3y
masz układ równań dwoma niewiadomymi −−− wylicz x i y
17 cze 18:28
Basia:

przypadek1 − rysunek w górnym półokręgu
x
2+a
2 = 13
2
13a
2 = 4*13
2 /:13
a
2 = 4*13
a = 2
√13
b = 6
√13
przypadek2 − rysunek w dolnym półokręgu
policz analogicznie
17 cze 18:33
17 cze 18:35
Basia:
a skąd się to wzięło ?
y=
a2
| | a2+36a2 | | 37a2 | |
r2 = y2+(3a)2 = (a2)2 + 9a2 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
37a
2 = 4r
2
| | 2r | | 26 | | 26√37 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | √37 | | √37 | | 37 | |
17 cze 18:48