Ciągi
anonim: suma n pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie równym −1 wynosi 8.
Natomiast suma 2n pierwszych wyrazów wynosi 48. Znajdż n.
17 cze 18:16
sushi_ gg6397228:
ile wynosi suma wyrazów poczynajac od n+1 do 2n
17 cze 18:19
anonim: nie jest podane
17 cze 18:20
Eta:
Jest

48−8=...
17 cze 18:24
magdalena: aa

40
17 cze 18:26
sushi_ gg6397228:
to teraz zapiszemy wzor na sume n wyrazów
an+1=....
a2n=...
17 cze 18:28
anonim: an+1 = an + r
a2n = an * r
17 cze 18:32
sushi_ gg6397228:
a nie lepiej tak
a
n+1= a
1 + n*r

zrób to samo z a
2n
17 cze 18:35
anonim: a
2n = a1 +2n*r
17 cze 18:39
anonim: ja nie umiem tego rozwiazac moze ktso mi w tym pomoc

?
17 cze 18:48
sushi_ gg6397228:
teraz zapiszmy wzor na sume : an+1 , an+2,.. a2n
17 cze 18:57
Eta:
ciąg: −1,1,3,5 ,7,9,11,13
−1+1+3+5= 8 −1+1+3+5+7+9+11+13= 48
a1= −1 r= 2 2n= 8 , n= 4
17 cze 19:51