Napisz równanie prostej a) równoległej b) prostopadłej
lifetec3: Napisz równanie prostej a)rownoleglej b)prostopadlej do prostej y=3x−2 przechodzacej przez
punkt P=(−2,1)
czy ktos mogl by mi dokladnie wytlumaczyc o co chodzi w tym zadaniu?
17 cze 18:08
17 cze 18:11
17 cze 18:11
17 cze 18:11
lifetec3: jest tam tylko jedno zadanie nie opisane tak jak to, moglby mi ktos wyjasnic na podstawie tego
ktore mam zadane ? Napisz równanie prostej a)rownoleglej b)prostopadlej do prostej y=3x−2
przechodzacej przez punkt P=(−2,1)
17 cze 18:33
Eta:
a) k: y= 3x−2 wsp. kier. a
1= 3
p II k to wsp. kier. a
2= a
1 p: y= 3(x−x
A)+y
A y= ....
| | 1 | | 1 | |
b) p⊥ k to wsp. kier. a2= − |
| = − |
| |
| | a1 | | 3 | |
| | 1 | |
p: y= − |
| *(x−xA)+yA y=.... dokończ |
| | 3 | |
17 cze 18:39