dziedzina
kwadrat: wyznacz dziedzinę funkcji
f(x)=√x*√x−1
17 cze 18:08
Beti:
D: x ≥ 0 i x − 1 ≥ 0
x ≥ 1
część wspólna obu warunków jest dziedziną funkcji
17 cze 18:10
kwadrat: dlaczego właśnie cz. wspólna a nie suma(jest znak ≥

)
17 cze 18:11
kwadrat:
17 cze 18:14
Beti: bo żeby wzór funkcji miał sens liczbowy musi mieć ten sens każdy "kawałek" wzoru, czyli zarówno
pierwszy pierwiastek musi mieć sens liczbowy jak i drugi pierwiastek.
Np dla x = 0:
f(0) = √0*√0−1 = 0*√−1 −− nie istnieje wartość funkcji dla x=0
17 cze 18:15
17 cze 18:35
kwadrat:
17 cze 18:39
kwadrat:
17 cze 18:45
kwadrat: ?
17 cze 18:49
Aga1.: x−2≥0 i x−1>0 i x−5≥0
Dziedzina to część wspólna rozwiązań nierówności.
17 cze 19:04