szkic funkcji wielomianowej
viccious: Rozwiąż nierówność (x2+4)(x2−9)>0. Proszę o pomoc z tym zadaniem. Z którego nawiasu mogę
wyciągnąć pierwiastki do narysowania wykresu?
17 cze 17:59
Beti: (x2+4)(x−3)(x+3)>0
pierw. to: x=3 i x=−3
17 cze 18:01
Buuu:
x2 + 4 = 0
x2 = −4
x ∊ ∅
x2 − 9 = 0
x2 = 9
x = 3 v x = −3
17 cze 18:02
viccious: Czyli pierwiastki biorę z nawiasu gdzie delta>0?
Teraz jeśli się mylę proszę o poprawę:
Wykres rysuję od góry i dwukrotnie linia przechodzi przez pierwiastki, tak?
17 cze 18:07
Beti:
17 cze 18:08