de L'Hospital
Romek: Witam,
Mam problem z jednym przykładem de L'Hospitala.
lim x→1 ln(x−1)/ctg(x−1)
Polowe zadania mam dobrze, ale przy użyciu po raz drugi reguły de l'Hospitala jakoś mi się mój
wynik nie podoba. Proszę o pomoc
17 cze 17:55
Artur z miasta Neptuna:
| | −1 | |
( ctg (x−1) )' = |
| |
| | sin2(x−1) | |
| | ln (x−1) | | sin2(x−1) | |
lim |
| = H = limx−>1 − |
| = |
| | ctg (x−1) | | x−1 | |
| | sin2 y | | 2siny * cosy | |
a) = limy−>0 − |
| = H = limy−>0 − |
| = 0 |
| | y | | 1 | |
| | 2sin(x−1)cos(x−1) | |
b) = H = limx−>1 − |
| = 0 |
| | 1 | |
pamiętaj, że:
(sin
αx)' = αsin
α−1x * (sin x)' = αsin
α−1x * cos x * (x)' = ...
17 cze 18:09
Romek: Artur dzięki!
z tego co widzę to mi tak samo wyszło w b) tak jak napisałeś. Tylko bałem się wstawić wynik 0
bo szukalem wyniku, ktory by podpasowal do wzoru na granice A/0, lub a/
∞ . A tu widze, ze
mozna dzielic 0/1 i to sie rowna zero

Ok dzięki jeszcze raz
17 cze 18:18
wlad: lin tg2x/tgx
x→0
22 lis 07:31
wlad: 4/2
22 lis 07:49