matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sumę n początkowych wyrazów
tmk:
oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego : a
1
*a
4
=
√
5
, a
2
=1 , n=7
17 cze 17:51
Buuu:
⎧
a
1
*a
1
*q
3
=
√
5
⎩
a
1
*q = 1
⎧
a
1
*q
*
a
1
*q
*q =
√
5
⎩
a
1
*q = 1
⎧
q =
√
5
⎩
a
1
*
√
5
= 1
√
5
⎧
q =
√
5
⎩
a
1
=
5
Podstawić do wzoru na S
n
17 cze 17:59
Buuu:
coś tu się rozsypało...
17 cze 18:00
picia:
jjhjh
17 cze 18:01