domyślnych oznaczeniach :
| Vg | ||
Vg+Vd=V i | =(12)3=18 ⇒ V=8Vg i Vg+Vd=8Vg ⇒ | |
| V |
Stożek duży ( niebieski) jest podobny do stożka małego ( zielonego) w skali k=2
to:
| VD | ||
= k3= 8 | ||
| Vm |
| 1 | ||
Vm= | VD to V (ścięty ) (brązowy) ma objętość 7 razy większą od V małego | |
| 8 |

| 1 | ||
h = | H | |
| 2 |
| h | H | |||
z tw. Talesa: | = | |||
| r | R |
| h*R | ||
r = | ||
| H |
| ||||||||
r = | ||||||||
| H |
| 1 | ||
r = | R | |
| 2 |
| 1 | ||
VS = | πR2H | |
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
V1 = | πr2h = | π* | R2* | H = | πR2H | |||||
| 3 | 3 | 4 | 2 | 24 |
| 23 | ||
V2 = VS − V1 = | πR2H | |
| 24 |
| V2 |
| 23 | 24 | |||||||||||
więc: | = | = | * | = 23 | ||||||||||
| V1 |
| 24 | 1 |
?
| 7 | ||
V2 = VS − V1 = | πR2H | |
| 24 |
| V2 | 7 | 24 | ||||
więc | = | * | = 7 | |||
| V1 | 24 | 1 |