Funkcja
Szaj-bus: Wyznaczyć równanie paraboli, wiedząc, że jest wykresem funkcji parzystej,
jej najmniejsza wartość ( w całej dziedzinie) równa się 2, a jej
największa wartość w przedziale < −3,−1 > jest o 3 większa od najmniejszej
wartości w tym przedziale.
17 cze 16:39
konrad: jest parzysta zatem wierzchołek leży na osi y ⇒ p=0
wartość najmniejsza=q ⇒ q=2
no i teraz trzeba by pewnuie pozostałe informacje wykorzystać by obliczyć a i potem wszystko do
wzoru:
y=a(x−p)
2+q
ale nie mam pomysłu jak dalej zrobić
17 cze 16:58
Ajtek:
Mamy zatem:
y=a(x−0)2+2 ⇒ y=ax2+2
i teraz wiemy że:
f(−3)=f(−1)+3
Podstawić do wzoru i wyjdzie a.
17 cze 17:02