pochodna kierunkowa
Marek: | | df | |
Dla funkcji f(x,y) = xey−2x + √x obliczyć |
| (1,2) w kierunku wersora v= |
| | dv | |
W kierunku którego wektora, przyrosty f(x,y) od punktu (1,2) są najmniejsze?
17 cze 16:19
Marek: up
17 cze 17:00
Marek: up
17 cze 17:52
Marek: up
17 cze 19:41
Marek: up
17 cze 21:24
Marek: up
17 cze 22:38
Trivial:
Policz gradient f w punkcie (1,2), a następnie pomnóż skalarnie z wersorem v.
17 cze 22:46
Marek: | | 1 | | 3 | |
A czy wersor wychodzi (− |
| , − |
| ) ? |
| | 2 | | 2√3 | |
17 cze 22:56
Marek: Nie to zadanie, srry. Już liczę Trivial
17 cze 23:00
Marek: czy gradient wychodzi √2 ?
17 cze 23:08
Marek: znaczy pochodna kierunkowa tyle wyszła.
17 cze 23:11
Godzio:
| ∂f | | 1 | | ∂f | | 1 | |
| = ey − 2x − 2xey − 2x + |
| , |
| (1,2) = − |
| |
| ∂x | | 2√x | | ∂x | | 2 | |
| ∂f | | ∂f | |
| = xey − 2x, |
| (1,2) = 1 |
| ∂y | | ∂y | |
| ∂f | | 1 | | √2 | | √2 | |
| (1,2) = grad(1,2) o v = [− |
| ,1] o [− |
| , |
| ] = |
| ∂v | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 cze 23:23
17 cze 23:28
Marek: dobrze a teraz jak sprawdzić w kierunku którego wektora, przyrosty f(x,y) od punktu (1,2) są
najmniejsze?
17 cze 23:30
Godzio:
To już do kogoś innego pytanie, bo jeszcze tego nie miałem
17 cze 23:31
Marek: Dzięki Tomasz, myśle ze juz ogarniam ten gradient ale nie mam pojęcia jak sprawdzić te
przyrosty. Godzio może Ty wiesz?
17 cze 23:31
Marek: rozumiem

Trivial, może Ty rozumiesz o co tu chodzi?
17 cze 23:32
Tomasz: Kierunek największego albo najmniejsze wzrostu funkcji w jakimś punkcie to po prostu wartość
jej gradientu w tym punkcie chyba ;>
17 cze 23:33
Trivial:
Oznaczmy nasz szukany wersor przez (u, v).
Wiemy także, że v =
√1−u2 (jako, że (u,v) jest wersorem − ma długość 1). Zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
grad(1,2)o(u,v) = (− |
| , 1)o(u, v) = − |
| u + v = − |
| u + √1−u2 = φ(u). |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
φ'(u) = ...
Przyrównać do zera i poszukać minimum dla 0 ≤ |u| ≤ 1.
17 cze 23:35
Trivial: v może być równe także −√1−u2. Trzeba rozważyć i ten przypadek.
17 cze 23:38
Marek: Ok, wielkie dzięki Trivial !
17 cze 23:46
Trivial:
Jeżeli nie chcesz rozbijać na przypadki możesz skorzystać ze sposobu znajdowania ekstremum
warunkowego funkcji wielu zmiennych (mnożników Lagrange'a).
Naszym warunkiem jest u
2+v
2−1 = 0.
Definiujemy funkcję F(u,v,λ) wzorem
| | 1 | |
F(u,v,λ) = − |
| u + v + λ(u2+v2−1) |
| | 2 | |
Kandydatów na ekstrema szukamy wśród punktów spełniających układ równań
| | ⎧ | ∂F/∂u = 0 | |
| | ⎨ | ∂F/∂v = 0 |
|
| | ⎩ | ∂F/∂λ = 0 | |
Zatem
| | ⎧ | −1/2 + 2λu = 0 | |
| | ⎨ | 1 + 2λv = 0 |
|
| | ⎩ | u2+v2−1 = 0 | |
Skąd
Dalej...
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2 + (− |
| )2 − 1 = 0 |
| | 4λ | | 2λ | |
| | 1 | | 2 | | | | 2 | | 5 | | √5 | |
g(u,v) = g( |
| , − |
| ) = |
| − |
| = − |
| = − |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | | 2√5 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | | | | 2 | | √5 | |
g(u,v) = g(− |
| , |
| ) = |
| + |
| = ... > − |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | |
Zatem naszym szukanym wersorem jest (u,v) = ( |
| , − |
| ) |
| | √5 | | √5 | |
17 cze 23:58
Trivial: Zabrakło minusa w drugim 'dla'.
17 cze 23:58
Vizer: Że Ci się chciało pisać
17 cze 23:59
Trivial: Dawno już nie pisałem tutaj długich postów.

Metoda kopiuj−wklej all the way.
18 cze 00:01