Prawdopodobieństwo - wartość oczekiwana i wariancja.
Anka: "Rzucamy kostką do gry tak długo aż wypadnie nam więcej niż 4 oczka Niech
zmienna losowa przyjmuje wartości równe liczbie prób z prawdopodobieństwem
oczywiście geometrycznym. Znajdź wartość oczekiwaną i wariancję tej zmiennej
losowej."
p=1/3 i q=2/3
Zapewne muszę użyć wzoru E(X)=∑xipi, ale mam jeden problem. Skoro rzucam kostką aż wypadnie 4
to ile jest tych rzutów? Ile rozpatrzyć przypadków?
Z góry dziękuję za pomoc.
17 cze 16:18
Anka: Podbijam.
17 cze 16:46
Basia: hmm...........wydaje się oczywiste, że nieskończenie wiele (ale czy na pewno ?)
EX jest sumą nieskończoną
1*
23 + 2*
13*
23 + 3*
13*
13*
23+.....
1*
23+ 2*
29 + 3*
227+...... =
ten szereg jest zbieżny ale jak policzyć jego sumę nie mam pojęcia
17 cze 16:56
Anka: Słyszałam, że jedno zadanie z tego zestawu jest podchwytliwe, możliwe że to to, resztę byłam w
stanie przynajmniej ruszyć.
17 cze 17:00
Basia:
| | 2n | |
oczywiście ∑ |
| ale to niczego nie zmienia |
| | 3n | |
a może coś z procesów stochastycznych zastosować ?
np. łańcuch Markowa , ale nie wiem czy to coś da
17 cze 17:03
Anka: Oj, to by już wyjeżdżało poza materiał na ten egzamin.
Ale dzięki za łamanie głowy
17 cze 17:16