równania logarytmiczne, potrzebna pilna pomoc.
uczen: Witam mam problem z pewnym typem zadań z równaniami logarytmicznymi.
Bardzo prosiłbym o pomoc i wytłumaczenie razem z rozwiązaniem krok po kroku jak to zrobić:
1.
| | x | | 1 | |
log1/3 |
| = |
| log1/3 x |
| | 2 | | 2 | |
2.
log
274 − log
34 = log
9 x
3.
log
1/23 + log
83 + log
4 x = 0
Pozdrawiam!
17 cze 16:16
uczen: −−−−−−−bump−−−−−
17 cze 16:35
Beti: 1. korzystasz z własności:
a*logx = logx
a:
| | x | |
log1/3 |
| = log1/3x1/2 −−> opuszczasz log (na podstawie różnowartościowości |
| | 2 | |
funkcji)
x = 2
√x /()
2 oczywiście określarz dziedzinę:
D = R+
x
2 = 4x
x
2 − 4x = 0
x(x−4) = 0
... dokończ
17 cze 17:09
Mila:
x
2=4x
x
2−4x=0
x=0 lub x=4
| | log34 | |
2) log274= |
| =1/3log34 |
| | log327 | |
dalej zamień na log
3
spróbuj sam.
17 cze 17:11
Beti: w przykł. 2. i 3. trzeba zmienić podstawy logarytmów tak, aby były jednakowe.
W 2. −−> podstawą powinno być 3
W 3. −−> −//− − //− − //− 2
17 cze 17:12
uczen: Bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
17 cze 18:27