Dowód algebraiczny
Olufowobi: Uzasadnij, że liczba 5+52+53+...550 jest podzielna przez 6.
17 cze 16:00
Basia:
wskazówka:
to jest suma S50 ciągu geometrycznego, w którym a1=5 i q=5
17 cze 16:04
Ajtek:
5(1+5)+53(1+5)+....+549(1+5)=6*(5+53+....+549) ⇒ liczba jest podzielna przez 6.
17 cze 16:06
Basia:
albo tak:
reszty z dzielenia kolejnych potęg 5 przez 6
r1 = 5
r2 = 52 − 4*6 = 1
r3 = 53 − 20*6 = 5
r4 = 54 − 104*6 = 1
itd.
no to już widać, że reszty z dzielenia potęg nieparzystych to 5, a parzystych 1
i mamy
S = (k1+k3+k5+...+k49)*6 + 25*5 +
(k2+k4+k6+...+k50)*6 + 25*1 =
(k1+k2+....+k50)*6 + 25*(5+1) =
(k1+k2+....+k50)*6 + 25*6 =
(k1+k2+....+k50+26)*6
17 cze 16:14
Olufowobi: Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
17 cze 16:16