twierdzenie cosinusów
Michaś: Przekątne równoległoboku przecinają się pod kątem 60 stopni, a ich długości wynoszą 2 i 6.
Znajdź długości boków równoległoboku.
17 cze 15:50
Basia:
przekątne równoległoboku przecinają się w połowie
zastosuj tw.cosinusów
17 cze 15:53
Michaś: obliczyłem 1 bok i wyszło mi √7 jak obliczyć drugi bok?
17 cze 16:41
Beti:

α=60
o
d
1 = 2
d
2 = 6
β = 180
o = 60
o = 120
o
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a2 = ( |
| d1)2 + ( |
| d2)2 − 2* |
| d1* |
| d2*cos120o |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 cze 17:02