funkcje
POMÓŻCIE PROSZĘ !: BŁAGAM POMOCY
Dana jest funkcja f(x)= llx−1l −2l
a). Podaj te wartości parametru m, dla których równanie f(x)=m ma rozwiązania, których iloczyn
jest liczbą dodatnią.
b). Podaj wzór i naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m∊R
przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania f(x)=m
17 cze 15:36
Basia:
||x−1|−2| = m
dla m<0 oczywiście nie ma rozwiązania
dla m=0
||x−1|−2| = 0
|x−1| − 2 = 0
|x−1| = 2
x−1 = 2 lub x−1 = −2
x = 3 lub x= −1
są dwa rozwiązania, ale iloczyn 3*(−1) jest ujemny
dla m>0
||x−1|−2| = m ()
2
|x−1|
2 − 4|x−1| + 4 = m
2
x
2 − 2x + 1 − 4|x−1| + 4−m
2 = 0
(1)
x≥0
x
2 − 2x + 1 −4(x−1) + 4−m
2 = 0
x
2 − 6x + 9−m
2 = 0
| | c | | 9−m2 | |
Δ≥0 i x1*x2 = |
| = |
| = 9−m2>0 |
| | a | | 1 | |
dokończ
(2)
x<0
x
2 − 2x + 1 −4(−x+1)+4−m
2 = 0
x
2 + 2x + 1−m
2 = 0
i jak wyżej
17 cze 15:46