twierdzenie cosinusów
Michaś: Mam problem z zadaniem z twierdzenia cosinusów.
Mam polecenie: Boki trójkąta ABC mają długości |AB| = 8 |BC| = 5 oraz |AC| = 6. Oblicz miarę
kąta ACB.
wyszło mi że cosa = − 120 i nie wiem co dalej. W wynikach pisze że alfa = 93 stopnie.
Dlaczego taki wynik?
17 cze 15:34
Ajtek: Pokaż jak liczyłeś

.
17 cze 15:41
Michaś: 8
2 = 6
2 + 5
2 − 2 * 6 * 5 * cosα
64 = 61 − 60cosα
3 = −60cosα
i tutaj wychodzi że α = 93 stopnie tylko że nie wiem dlaczego.
17 cze 15:44
Ajtek:
Nie wiem jak to Tobie wytłumaczyć. Musisz odczytać to z tablic i tyle.
17 cze 16:00
Michaś: no właśnie tego nie rozumiem
17 cze 16:14
pigor: ... nie wiem w czym masz problem, bo
| | 1 | | 5 | |
cosα=− |
| =− |
| =−0,05 ⇒ α=arccos(−0,05) ≈ 93o − kąt rozwarty i to tyle |
| | 20 | | 100 | |
odczytujesz z kalkulatora pisząc −0,05 i funkcja nad klawiszem cos , czyli cos
−1
na niektórych kalkulatorach (odwrotna do cosinusa) . ...
17 cze 16:46
Mila: Najpierw rozwiązujemy równanie:
| | 1 | |
cosα'= |
| =0,05 to odczytujemy w tablicach |
| | 20 | |
α'
1≈ 87
0 lub α'
2≈ −87
0
teraz ustalamy α dla cosα =−0,5 i zastrzegamy: 0<α<180
α
1=87+π nie odpowiada założeniom, α
2=−87
0+π=93
0
17 cze 17:02