Funkcje...
Marysia: Prosta równoległa do prostej o równaniu y = x − 5 i przechodząca przez punkt (− 1, 0)
przecina parabolę o równaniu y = x2 − 2x – 3 w punktach A i B.
Obliczyć pole trójkąta ABC, gdzie C jest punktem przecięcia się tej paraboli
z osią OY . Podać ilustrację graficzną zadania.
17 cze 15:15
Basia:
1. napisz równanie tej prostej (nazwijmy ją m)
2. rozwiąż układ równań: prost m: i parabola (dostaniesz wsp. A i B)
3. C(0; −3)
4. P = 12*|d(AB→;AC→)| (to jedna z kilku możliwości)
17 cze 16:03