[F[GEOMETRIA ANALITYCZNA]] - pomocyy ! ;c
Ewelinaaa: Pomóżciee! Zróbcie co potraficie , PROSZĘĘĘĘ !
Zad.1. Podaj długość promienia i współrzędne środka okręgu o: x2+y2−4x+2y+1=0
Zad.2. Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi OY , którego środkiem jest punkt S(−2,4)
Zad.3. Oblicz odległość punktu C(2,3) od środka odcinka AB gdzie A(1,−2) , B(5,4)
Zad.4. Wyznacz równanie symetralnej o końcach A(−2,2) i B(2,10)
Zad.5. Dane są dwa wierzchołki równoległoboku A(−3,5) , B(−2,−1) i punkt przecięcia przekątnych
równoległoboku P(3,1). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków i jego obwód.
Zad.6. Dana jest prosta k: 4x−3y+c=0 oraz punkt P(−1,1) wyznacz liczbę C , dla której odległość
punktu P od prostej k jest równa 15.
Zad.7. Wyznacz m dla którego proste k: y=(m2−3m)x + 8 i L: y= −1/4x + 7 są prostopadłe
17 cze 15:05
17 cze 15:16
Buuu:
Zad 1.
Wzór okręgu ma postać:
(x − xS)2 + (y − yS2) = R2
Dla x i y poszukuję więc wzoru skróconego mnożenia (a ± b)2 = a2 ± 2ab + b2
x2 − 4x + y2 + 2y +1 = 0, tutaj 4x oraz 2y są moimi 2ab, z których liczę
b
x2 − 4x + 4 + y2 + 2y +1 − 4 = 0
(x − 2)2 + (y + 1)2 = 4
R = 2, S = (2, −1)
17 cze 15:16
17 cze 15:17
Ewelinaaa: dzięki
17 cze 17:45