Proszę naprawdę o pomoc
agatka: Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 21?
5283
5111
4964
5398
5764
5740
17 cze 14:44
Basia:
czy wg. Ciebie to są liczby pięciocyfrowe ?
i czy 5+1+1+1 = 21 ?
i co to ma być ? matematyka dyskretna ?
17 cze 14:53
Basia:
jeżeli to jest matematyka dyskretna to
N = n1+n2+....+n9
gdzie
ni jest liczbą rozwiązań w N równania
x2+x3+x4+x5 = 21−i
17 cze 15:05
agatka: Basia te liczby
5283
5111
4964
5398
5764
5740
to odpowiedzi
17 cze 15:08
Basia: jaki to poziom ? liceum ? studia ? i jak studia to jaki przedmiot ?
17 cze 15:09
agatka: poziom − gimnazjum
17 cze 15:10
Vizer: Wow w gimnazjum takie rzeczy
17 cze 15:11
agatka: proszę o pomoc
17 cze 15:13
Basia: to niemożliwe; tam musi być jakiś dodatkowy warunek
np. liczb o różnych cyfrach, albo coś w tym rodzaju
17 cze 15:13
agatka: tylko jest taka treść jaka napisałam no i odpowiedzi wam podałam (ponoc to w jakims programie
mozna policzyc)
17 cze 15:15
Mila: W programie C++.
17 cze 16:09
Vizer: Nie tylko
17 cze 16:10
Basia: to pewnie jest zadanie z informatyki, i pewnie jakiś pakiet, który ma taką (już gotową) funkcję
był omawiany;
naprawdę to (jeżeli nie wymagamy optymalizacji) bardzo prosty programik w jakimkolwiek języku
można napisać
17 cze 16:19
Basia:
pomijam deklarację zmiennych i znaczniki typu ; na końcu wiersza bo to już zależy od języka
licznik:=0
for x1=1 step 1 to 9
for x2=0 step 1 to 9
for x3=0 step 1 to 9
for x4=0 step 1 to 9
for x5=0 step 1 to 9
if x1+x2+x3+x4+x5 = 21
licznik:=licznik+1
endif
next
next
next
next
next
write licznik
17 cze 16:30