matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
Esseker :
Kryterium porównawcze. Stosując kryterium porownawcze zbadac zbieżnosc szeregu
(3
n
+1)(3
n
−1)
∑
10
n
wydaje mi sie ze trzeba wykazac rozbieznosc ale nie wiem jak to ugryźć
17 cze 14:42
b.:
wymnóż licznik
17 cze 14:46
Basia:
(3
n
)
2
−1)
3
2n
−1
= ∑
= ∑
=
10
n
10
n
(3
2
)
n
−1
9
n
−1
9
n
∑
= ∑
< ∑
= ∑(
9
10
)
n
10
n
10
n
10
n
a to jest szereg geometryczny |q| = 0,9 < 1 czyli zbieżny
17 cze 14:46
Esseker :
9
n
−1
to bede mial
i dalej nie wiem co z tym zrobic
10
n
17 cze 14:47
Basia:
ups; przepraszam
b.
17 cze 14:47
Esseker :
o, dzieki wielkie
17 cze 14:48