ciagi
zadanie: | | (n+1)n+1 | | (n+1)n*(n+1)1 | |
an= |
| = |
| |
| | nn | | nn | |
| | 2n+1+3n+1 | | 2n*21+3n*31 | |
an= |
| = |
| da sie cos z tym dalej zrobic  |
| | 2n+3n | | 2n+3n | |
17 cze 13:55
Basia:
coś na pewno; np. można wyrzucić do kosza albo pomalować na zielono

napisz co trzeba zrobić
17 cze 13:58
ICSP: a co chcesz konkretnie zrobić ?
Tzn. Do czego jest ci to potrzebne.
17 cze 13:58
Artur z miasta Neptuna:
zalezy co masz zrobić w zadaniu
np.
| (n+1)n | | n+1 | | 1 | |
| = ( |
| )n = (1+ |
| )n |
| nn | | n | | n | |
oraz
| 2n*2 + 3n*3 | | 2n*2 + 3n*2 + 3n | |
| = |
| = |
| 2n+3n | | 2n+3n | |
| | 2n + 3n | | 3n | | 3n | |
= 2 |
| + |
| = 2 + |
| |
| | 2n + 3n | | 2n+3n | | 2n+3n | |
17 cze 13:59
zadanie: chodzilo mi o poskracanie tego
17 cze 14:05
Basia:
nie poskracasz; napisz jakie
naprawdę masz polecenie, bo widzę że liczysz
i możliwe, a nawet bardzo prawdopodobne, że obejdzie się bez skaracania
17 cze 14:08
zadanie: sprawdz czy ciag jest geometryczny
a−n=nn
an=2n+3n
17 cze 14:36
Basia:
no przecież widać, że nie
(1)
a
1 = 1
1 = 1
a
2 = 2
2 = 4
a
3 = 3
3 = 27
| | a2 | | a3 | | 27 | |
i starczy |
| = 4 a |
| = |
| ≠ 4 |
| | a1 | | a2 | | 4 | |
iloraz nie jest stały ⇒ ciąg nie jest geometryczny
(2) zrób tak samo
17 cze 14:43