wysokosc oraz pole podstawy rownolegloscianu na wektorach
egzaminator: Obliczyc wysokość oraz pole podstawy rownolegloscianu rozpietego na wektorach
a=i−j−3k. , b=2i−j−k. , c=i+2j−6k
przyjmując za podstawowe rownolegloscianu rownoleglobok rozpięty na wektorach
a i b.
oraz
b i c
Mam nadzieje ze ktoś da radę , z góry wielkie dzięki .pozdrawiam
17 cze 13:49
pigor: ...

pobaw się iloczynem wektorowym ,x, i policz długość wektora − wynik
iloczynu wektorowego tak :
P
a,b=|axb| = | [1,−1−3] x [2,−1,−1] | − pole równoległoboku rozpiętego na wektorach a,b
| | |(axb)*c| | |
i policz iloczyn mieszany ,*, (liczbę), aby wyznaczyć wysokość Ha,b= |
| |
| | |axb| | |
i
analogicznie
P
b,c=|bxc| = | [2,−1,−1] x [1,2−6] | − pole równoległoboku rozpiętego na wektorach b,c
| | |(bxc)*a| | |
i policz iloczyn mieszany (liczbę), a by wyznaczyć wysokość Hb,c= |
| .  |
| | |bxc| | |
17 cze 14:14
egzaminator: A mógłbyś mi to obliczyć ?
17 cze 14:23
pigor: ... liczę iloczyn wektorowy axb, czyli wyznacznik wektorów a,b :
| i j k |
axb=| 1 −1 −3 | = i−6j−k + 2k−3i+j = −2i−5j+k = [−2,−5,1] ⇒
|axb|= √(−2)2+(−5)2+12=
| 2 −1 −1 |
=
√4+25+1=
√30 , czyli
Pa,b=√30 ≈ 5,5 j
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..... liczę iloczyn mieszany (axb)*c , czyli wyznacznik wektorów
a,b,c :
| 1 −1 −3 |
(axb)*c=| 2 −1 −1 |= 6+1−12−3+2−12 = 7−24−1= −18 ⇒
|(axb)*c| = |−18|=
18 , więc
| 1 2 −6 |
| | 18 | | 18 | |
Ha,b= |
| = |
| √30= 35√30 i analogicznie |
| | √30 | | 30 | |
dalej tak samo (analogicznie) dla wektorów w kolejności
b,c,a to już twoja robota .
17 cze 15:45
nafa: nawet egzaminator nie umie tego policzyć?
17 cze 15:50