Basia:
1−x≠0
x ≠ 1
może więc być pionowa x=1
sprawdzamy czy na pewno:
lim
x→1− e
x/(1−x) = e
1/+∞ = e
0 = 1
lim
x→1+ e
x/(1−x) = e
1/−∞ = e
0 = 1
a jednak nie ma; jest tylko punkt nieciągłości (1,1)
| | x | | 1 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| = −1 |
| | 1−x | | 1x − 1 | | 0−1 | |
czyli
| | 1 | |
limx→±∞ex/(1−x) = e−1 = |
| |
| | e | |
| | 1 | |
czyli masz poziomą obustronną y = |
| |
| | e | |
| | ex/(1−x) | | 1 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = |
| *limx→±∞ |
| = 0 |
| | x | | e | | x | |
czyli ukośnych nie ma