funkcje
yyy: Jeśli mam podane x
1 ; x
2 i a i muszę przekształcić na postać ogólną to jak to zrobić?
17 cze 13:28
Basia:
z postaci iloczynowej
f(x) = a(x−x1)(xx2)
podstawić i wymnożyć; zredukować wyrazy podobne
17 cze 13:31
yyy: dziękuję
17 cze 13:32
Ajtek:
y=a(x−x
1)(x−x
2) postać iloczynowa.
Wymnóż to przez siebie i otrzymasz postać ogólną y=ax
2+bx+c

.
17 cze 13:32
yyy: i liczyć później Δ ?
17 cze 15:37
Mateusz:
Zalezy jakie masz zadnie tzn czy delta jest ci w ogóle potrzebna do czegoolwiek
17 cze 15:38
picia:
a po jakiego grzyba
17 cze 15:38
yyy: no nie wiem

nie no napisane mam tylko żeby sprowadzić do ogólnej
17 cze 15:40
Mateusz:
No to po co masz potem liczyc delte z nudów? Nothing to do

kolega/kolezanka doczyta po co
sie w ogóle liczy delte
17 cze 15:42
yyy: Nie uczę się normalnie w liceum tylko w domu, i dwa razy w tyg przyjeżdża do mnie nauczycielka
i jakos nie potrafi mi tego wytłumaczyć, w ogole tego nie ogarniam...
17 cze 15:46
Mateusz:
ogólnie rzecz biorąc Δ liczymy kiedy rozwiazujemy rownania kwadratowe postaci: ax
2+bx+c=0 np
2x
2+3x−5=0i nierówności kwadratowe tak wtedy liczy sie delte i w zaleznosci jaka ona wyjdzie
to albo są dwa miejsca zerowe albo jedno albo wcale ich nie ma delta tez jest potrzebna(
chociaz niekoniecznie) w przypadku gdy chcemy wyznaczyc wspołrzędną wierzchołka paraboli q =
| | −Δ | |
|
| i to w sumie tyle jak na poziom podstawowy |
| | 4a | |
17 cze 15:50
yyy: Dziękuję
17 cze 15:51
Mateusz:
Tak na marginesie polecam czytaj sobie te materiały co są na stronie zwłaszcza jak uczysz sie
takim tokiem to naprawde bez pracy własnej w domu nic sie nie nauczysz a tu masz
łopatologicznie wyłozony materiał

np masz cały dział funkcja kwadratowa:
https://matematykaszkolna.pl/strona/i7.html
no i jest forum gdzie jakby był jakis problem wątpliwośc zawsze mozesz pytac
17 cze 15:55
Mila: konkretny przykład.
a=2
x
1=1, x
2=3
Funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej:
1) f(x)=2*(x−1)*(x−3)
postać iloczynowa
po wykonaniu działań:
f(x)= 2*(x
2−3x−x+3)=2*(x
2−4x+3)=2x
2−8x+6
2) f(x)= 2x
2−8x+6
postać ogólna
3)
postac kanoniczna:
| | −b | | −Δ | |
f(x)=a(x−p)2+q, gdzie p= |
| , q = |
| |
| | 2a | | 4a | |
dla naszej funkcji ;y=2x
2−8x+6
będzie tak: Δ=8
2−4*2*6=64−48=16
p={8}{4}=2
q={−16}{8}=−2
f(x)=2(x−2)
2−2 postać kanoniczna.
Jeśli masz pytania, to możesz uzyskać pomoc.
17 cze 16:06
pigor: ... sądzę, że tu chodzi o to : mianowicie, jeśli
a, x1, x2 − wielkości
dane, to
y= a(x−x
1)(x−x
2)= a(x
2−x
2x−x
1x+x
1x
2)= a(x
2−(x
1+x
2)x+x
1x
2=
=
ax2 −
a(x1+x2)x +
ax1x2 = 0 − szukana
postać ogólna.
17 cze 16:11