geometria analityczna. Pole trójkąta
Marcelina: Mam takie zadanie : Punkty A=(5,−2) i B=(17,2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o
kącie prostym przy wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x+3
a) wyznacz wspólrzędne pkt C − to zadanie zrobiłam pkt C=(2,7)
b) Oblicz pole trójkąta ABC− i tu własnie nie mogę sobie poradzic .. W odpowiedziach wynik jest
następujacy Pole trójkąta=60
Proszę o pomoc
17 cze 13:26
Ajtek:
Policz dł. odcinków AB i AC, następnie podstaw do wzoru na pole Δ.
17 cze 13:29
Marcelina: a nie powinnam policzyc h poprowadzonej z pkt A do prostej BC ? wtedy jest to odleglosc pkt od
prostej. Bo żeby wyliczyc Pole trójkąta potrzebuje podstawe i wysokosc
17 cze 13:33
Ajtek:

Masz Δ prostokątny. Jedna z przyprostokątnych jest podstawa, a druga wysokością

. PO co sobie
komplikować życie.
17 cze 13:36
picia:
to trojkat prostokatny...wiec....
17 cze 13:36
Marcelina: Kurcze nie wiem czy robie jakis błąd czy to odpowiedź jest zła ... Mi wyszło P= 75 a w
odpowiedziach jest 60. Według moich obliczen długosc odc AC=3
√10 a BC= 5{10} ... Zaraz sie
załamie
17 cze 13:54
Ajtek:

NIe BC masz policzyć tylko AC
17 cze 14:09