prosze o pomoc.liczby zespolone
egzaminator: W zbiorze liczb zespolonych najpierw rozwiązać dane równanie a następnie zaznaczyć otrzymane
rozwiązanie na płaszczyźnie geussa i zapisać je w formie trygonometrycznej
z2−2iz+3=0
Prosze o pomoc do godz 14.15.
Dzieki
17 cze 13:25
Basia:
rozwiązujesz tak samo jak każde równanie kwadratowe
Δ = (−2i)
2 − 4*1*3 = 4i
2−12 = 4*(−1)−12 = −16 = 16i
2
√Δ = 4i
| | 2i−4i | |
z1 = |
| = −i = 0+(−1)*i |
| | 2 | |
| | 2i+3i | |
z2 = |
| = 3i = 0+3*i |
| | 2 | |
co tu zaznaczać na płaszczyźnie dalibóg nie wiem
to są dwa wektory [0; −1] i [0; 3]
|z
1| = 1
cosα=0
sinα = −1
z
1 = cos
3π2+i*sin
3π2
|z
2|=3
cosα=0
sinα=1
z
2 = cos
π2+i*sin
π2
17 cze 13:39
egzaminator: Dzięki, super masz piwo
17 cze 13:43