planimetria
mahrek:

Okregi o(O
1,8) i o(O
2,12) sa styczne zewnetrzenie. Z punktu O
1 poprowadzono styczna do
okregu o(O
2,12) w punktcie P, z punktu O
2 poprowadzono styczna do okregu o(O
1,8)
w punktcie R.
Oblicz obwod czworokąta.
Obliczylem dlugosc odcinka
O1P i O2R ale nie wiem co dalej
17 cze 13:20
mahrek: Kąt OR jest prosty bo styka sie z promieniem w punkcie stycznosci
17 cze 13:21
17 cze 14:21
Basia: skorzystaj z twierdzenia o kącie dopisanym
17 cze 14:41
mahrek: nie za bardzo widze jak tu by ten dopisny na jakim luku..?
17 cze 15:16
17 cze 15:18
mahrek: wiem jaki to jest...tylko nie wiem jak to tu zastosowac
17 cze 15:21
Basia: źle sobie narysowałam; tamto tw. nie ma tu zastosowania
S punkt przecięcia O1P i O2R
∡SO1R = α ⇒ ∡O1SR = 90−α ⇒ ∡O2SR = 90−α ⇒ ∡SO2P = α ⇒
tr.O1RS ~ tr. O2PS (cecha kkk)
znajdź skalę podobieństwa
tr.O1RS ~ tr. O2PS ⇒ tr.O1SO2 ~ tr.PSR w tej samej skali
(z cechy bkb)
z tego policzysz PR
17 cze 15:31