Geometria
Papi: Mam problem z tym zdaniem z geometrii. Widziałam rozwiązanie w internecie ale coś mi nie
pasuje.
Obwód trójkąta ABC jest równy 21cm. Prosta równoległa do podstawy AB przecina wysokość CD w
punkcie P, a boki AC i BC − odpowiednio w punktach E i F. Wiedząc, że |DP| : |PC| = 1:2,
oblicz obwód trójkąta CEF.
Naprawdę wystarczy przyjąć, że skala k = 12 ? nie powinien tu się liczyć stosunek
wysokości dużego trójkąta do wysokości mniejszego ?
17 cze 13:17
Basia:
k =
12 nie jest skalą podobieństwa trójkątów, ale na mocy wniosków z tw.Talesa mamy
i być może to jest tam wykorzystywane
(nie podałeś linku, więc trudno mi ocenić)
| AB | | DC | | DP+PC | | DP+2DP | | 3 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| EF | | PC | | PC | | 2DP | | 2 | |
21 =
32*Ob
CEF
17 cze 13:29
Papi: dzięki !
17 cze 13:30
Papi: tamtemu wyszło 10,5 więc zrobił to inaczej
17 cze 13:31
Basia:
10,5 =
12*21 czyli oczywiście
źle
dobrze, że jesteś czujny; tak to bywa z internetem;
treści z internetu to nie są prawdy objawione;
jest mnóstwo rzetelnej wiedzy, ale głupot i bzdur niestety też sporo
pozdrawiam
17 cze 13:42