matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
tn:
Czy prawidłowe przekształcenia? Witam, sprawdźcie czy robię poprawnie zwłaszcza jeśli chodzi o trygonometrię α + β +γ = 90 γ = 90−(α+β) Z twierdzenia sinusów:
a
x
=
sinβ
sinγ
a
x
=
sinβ
sin(90−(α+β))
a
x
=
sinβ
cos((α+β)
a * cos(α+β)
x=
sinβ
17 cze 13:03
Basia:
wszystko dobrze
17 cze 13:16