?
?: Dane są przedziały (−∞: 18m+9> <2m3+m2 :∞) gdzie m∊R wyznacz wszystkie warosci m dla
których cześć wspólna tych przedziałów jest zbiorem jednoelementowym .
2m3+m2=18m+9 ?
17 cze 13:03
Basia: tak
17 cze 13:08
?: dzięki
17 cze 13:14
Kasia: Potrzebuję pomocy z tym zadaniem
22 wrz 12:09
ICSP: a w czym problem ?
22 wrz 12:10
Kasia: już wiem
22 wrz 12:11
ICSP:
22 wrz 12:11
Kasia: ale małe pytanie.. na przyszłość skąd mam wiedzieć, że trzeba skorzystać z części zbiorów aby
to wyliczyć?
22 wrz 12:12
ICSP: Przedziały (−
∞ ; b] oraz [a ; +
∞ ) będą miały tylko jeden punkt wspólny gdy a = b
Najłatwiej jest to zrozumieć rysując na osi liczbowej kilka takich przedziałów
22 wrz 12:15
Bogdan:

A = (−
∞, 18m+9>, B = <2m
3+m
2, +
∞)
Liczba x jest wspólną liczbą przedziałów A i B,
x = 18m + 9 i x = 2m
3 + m
2
22 wrz 12:24