całka
tomasz: całka krzywoliniowa nieskierowana
∫y2dl K: x2 + 2x + y2 − 6y + 6 = 0
jak to się liczy?
17 cze 13:00
17 cze 13:05
tomasz: narazie rozbiłem do takiej postaci, tyle że nie wiem czy dobrze:
(x+1)2 + (y−3)2 = 4
17 cze 13:08
tomasz: czyli coś takiego? :
∫4sin2t * √4cos2t + 1 + 4sin2t + 3dt
sprawdziłby ktoś?
17 cze 13:13
tomasz: jakoś nie za bardzo mi to wychodzi z tym co Basia dała
17 cze 13:53
Vizer: Pokaż jak sparametryzowałeś okrąg.
17 cze 13:54
tomasz: (x−1)2 + (y−3)2 = 1 + 9 −6
jeśli o to chodzi
17 cze 13:57
Vizer: Nein, chodziło o przedstawienie równania okręgu w postaci parametrycznej.
17 cze 14:00
tomasz:
x = 2cost − 1 x' = −2sint
y = 2sint − 3 y' = 2cost
17 cze 14:03
Vizer: Źle wyznaczyłeś środek okręgu, bo powinien być (−1,3) wg Twojej parametryzacji jest (−1,−3)
17 cze 14:06
tomasz: Vizer, mógłbyś napisać jak to powinno wyglądać, bo muszę 3 rodzaje krzywoliniowych do wtorku
ogarnąć a cienko to idzie
17 cze 14:08
Vizer: Eh, a jak chcesz ogarnac dostając gotową odpowiedź? Sparametryzuje Ci okrag a Ty sobie sam
wyliczysz całkę ze wzoru:
∫Kf(x,y)dl=∫abf(x(t),y(t))√(x'(t))2+(y'(t))2)dt
Parametryzacja okręgu o środku (a,b) i promieniu r:
{x=a+rcost
{y=b+rsint
t∊[0,2π]
W Twoim przykładzie równanie okręgu: (x+1)2+(y−3)2=4, środek (−1,3), promień r=2
Po parametryzacji:
{x=−1+2cost
{y=3+2sint
gdzie a=0, b=2π, x'(t)=−2sint, y'(t)=2cost
17 cze 14:16
tomasz: dziekuje,
nie wychodziło bo y(t) podstawiałem inny przed pierwiastkiem
17 cze 14:30
17 cze 14:32
tomasz: na bieżąco sprawdzam w programie mathcad
17 cze 14:33