funkcja kwadratowa
A.: Mam rozwiązać równanie kwadratowe : x
10−33x
5+32=0.
Nie mam pojęcia jak je doprowadzić do normalnego wyglądu

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
17 cze 12:54
Basia:
t = x5
17 cze 12:54
A.: Mogłabyś jaśniej? Nic nie rozumiem
17 cze 13:06
Basia:
t = x5 tzn.
podstawiasz za x5 t
x10 = (x5)2 = t2
to co dostaniesz ?
17 cze 13:07
pigor: ... a ja lubię ...

"nienormalny'' wygląd np. taki jak tu i zachęcam do jego
polubienia (zrozumienia) , bo np.
x10−33x5+32=0 ⇔ (x
5)
2−32x
5−x
5+32=0 ⇔ x
5(x
5−32)−1(x
5−32)=0 ⇔
⇔ (x
5−32)(x
5−1)=0 ⇔ x
5−32=0 ∨ x
5−1=0 ⇔ x
5=2
5 ∨ x
5=1
5 ⇔
x∊{2,1} . ...
17 cze 13:51