Mrówka: z miejscowości A i B odległych o 1km wychodzi jednocześnie na spotkanie Olek i Zosia. Olek
idzie z prędkością 1,5m/s a Zosia z prędkością 1m/s. równocześnie z Olkiem wybiega pies Burek
z prędkością 300m/min, który dobiega do Zosi, zawraca, dobiega do Olka, zawraca i biega tak do
chwili spotkania Olka z Zosią. Ile kilometrów przebiegnie Burek?
17 cze 11:47
waldek: Olek i Zosia ida z łaczna predkością 1+1,5 m/s = 2,5 m/s
1km.drogi przebędą w czasie 1000m / 2,5m/s= 400s i tu nastąpi spotkanie
Pies w czasie 400s pokona droge 300m / min * 400s = 5 m/s *400s=2000m =2km.
17 cze 12:00