PLANIMETRIA
mahrek:

Trójkąty ABC i DEC są podobne. Obwód ABC jest o 6 wiekszy od obwodu DEC.:
Oblicz:
a) dlugoscb odcinka EC
b)obwody ABC i DEC
Próbuję to rozwiazac ale wychodza mi sprzecznosci...a.5
17 cze 11:18
Basia: a co to jest 2 i 2,5 ?
AD = 2 i BE = 2,5 ? czy coś innego ?
17 cze 11:25
mahrek: tak...
17 cze 11:30
Basia: no to też mi sprzeczność wyszła
17 cze 11:41
mahrek: w odp jest ze EC=7.5 obw 24 i 18...nie
AB−DE=1,5
AB+BC+AC=CD+CE+DE+6
jezeli przeniose AB na druga to z tej roznicy mam 1.5
BC+AC=CD+CE+7.5
CD+2+CE+2.5=CD+CE+7.5
co jest sprzeczne nie?
17 cze 11:50
Basia: tu popełniasz błąd
DE − AB = [c[−]1,5
i tu akurat nie ma sprzeczności
może gdzieś się pomyliłam; policzę jeszcze raz
17 cze 11:55
mahrek: i jak?
17 cze 12:41
Basia: chyba czegoś nie doczytałeś w tym zadaniu
takich trójkątów jest nieskończenie wiele;
pasuje każda para o bokach:
DC=2a; EC=2,5a; DE=1,5a i AC=2a+2; BC=2,5a+2,5; AB=1,5a+1,5
gdzie a jest dowolną liczbą R+
może skala podobieństwa jest podana albo długość jeszcze któregoś odcinka
do odpowiedzi z książki: a=3
ale dla każdego innego a>0 też będzie dobra odpowiedź
czyli musiałeś coś przegapić
17 cze 12:53
mahrek: wlasnie nie...tak jest napisane dokladnie jakpodalem powyzej:
tylko ze jest jeszcze AB||DE
17 cze 12:55
Basia: no to, jak widać, zadanie jest źle sformułowane
mogę Ci najwyżej wyjaśnić jak doszłam do tego co napisałam wyżej
17 cze 12:58
mahrek: nie nie trzeba
17 cze 13:05
Michał: Basia 2 podpowiedzi:
Po 1 używając samej algebry pomijamy fakt podobieństwa trójkątów, który pozwala nam wykorzystać
w układach równań m.in twierdzenie cosinusów na kącie ACB zarówno dla wiekszego, jak i
mniejszego trójkąta (dodając 2 równania i jedną niewiadomą), co sprawi, że bedzie tylko 1
wynik.
Z ciekawostek,
można rozwiązac to stosując twoje równanie poszerzone o twierdzenie Talesa i podobieństwa
trójkątów; (stosunki proporcji)
18 sty 00:06