calka
tomasz: całka
∫x√3+xdx
jak ją policzyć?
17 cze 11:17
Patryk: chyba przez części
17 cze 11:19
Trivial:
Podstaw u=3+x, a potem zauważ, że √u = u1/2, dodaj potęgi a potem podstaw do wzoru.
17 cze 11:22
Basia:
można przez części, ale chyba szybciej będzie przez podstawienie
t = 3+x
dt = dx
x = t−3
= ∫(t−3)√t dt = ∫(t−3)*t1/2 dt = ∫t3/2 dt − 3∫t1/2dt
no a to już proste
17 cze 11:24
tomasz: to jeszcze przy całeczkach
krzywoliniowa nieskierowana
| | y | |
∫ |
| dl jest krzywą A(−1,0) B(1,2) C(1,−1) |
| | x+2 | |
czyli x zmienia się w przedziale od −1 do 1 a jak wyznaczyć równanie krzywej? wystarczy
przyrównać 2 dowolne punkty do y=ax+b?
17 cze 11:41
Trivial:
Trzeba wyznaczyć równania tych prostych, a następnie rozdzielić tę całkę na trzy całki po tych
prostych.
17 cze 12:02