Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu...
Sylwia: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=−3x+2 i
przechodzi przez punkt P(−4, −3).
Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję !
17 cze 10:28
17 cze 10:37
Sylwia: kurcze, nie rozumiem tego, mogłabys cos więcej podpowiedzieć?
17 cze 10:45
Basia:
dwie proste: y=a1x+b1 i y=a2x+b2 są prostopadłe ⇔ a1*a2 = −1
masz podany wzór jednej prostej: y = −3x+2
to a1 = ...................... ile ?
17 cze 10:50
Sylwia: −3?
17 cze 11:06
Basia: tak

to teraz masz równanie
−3*a
2 = −1
a
2 = ................... ile?
17 cze 11:07