Mrówka: Udowodnij, że liczba 198816 − 1 jest podzielna przez 3
17 cze 10:21
Basia:
wzory skróconego mnożenia
a = 198816 − 1 = (19884−1)(19884+1) =
(19882−1)(19882+1)(19884+1) =
(1988−1)(1988+1)(19882+1)(19884+1) =
1987*1989*(19882+1)(19884+1)
liczba 1989 jest podzielna przez 3 (bo 1+9+8+9 = 27, a 27 dzieli się przez 3) ⇒
a też jest podzielna przez 3
17 cze 10:27
Vizer: 198816−1=(19888−1)(19888+1)=(19884−1)(19884+1)(19888+1)=
=(19882−1)(19882+1)(19888+1)(19888+1)=
=(1988−1)(1988+1)(19882+1)(19888+1)(19888+1)=
=1987*1989*(19882+1)(19888+1)(19888+1)
Liczba 1989 dzieli się przez 3, więc cały iloczyn jest podzielny przez 3, a z kolei wejściowe
wyrażenie 198816−1 również jest podzielne przez, c.n.d.
17 cze 10:29
Vizer: Oczywiście w przedostatnich nawiasach liczba 1988 powinna być podniesiona do czwartej, pomyłka
przy przepisywaniu
17 cze 10:31
Bezimienny:
a ciekawe czy można to zrobić w ten sposób? = kongruencja
198816 = x (mod 3)
φ(3) = 2
19882 = 1 (mod 3)
(19882)8 = 18 (mod 3)
198816 = 1 (mod3)
a = b (mod n)
Jeśli liczby a i b dają tę samą resztę z dzielenia przez n to ich różnica a − b jest
wielokrotnością liczby n lub równoważnie n jest dzielnikiem a − b więc 3|(198816−1)
17 cze 11:42
Vizer: Pewnie kongruencja do tego zadania nadaje się doskonale, ale Ci nie sprawdzę zadania, bo nie
wgłębiałem się w nią za bardzo
17 cze 11:43
Vax: Jest ok, ale nie trzeba korzystać z twierdzenia Eulera, po prostu:
1988 = −1 (mod 3)/16 ⇒ 198816 = 1 (mod 3) cnd.
17 cze 12:03