Sumy wyrazów początkowych ciągu geometrycznego
viccious: Damy jest ciąg o wzorze an=1/3 * 22. Oblicz ile początkowych wyrazów ciągu trzeba zsumować
aby otrzymać liczbę 682. Proszę o pomoc z tym zadaniem
17 cze 09:44
Basia:
a
n =
43
| 682 | | 682*3 | |
| = |
| = 170,5*3 ∊N |
| 43 | | 4 | |
nie da się uzyskać sumy = 682
chyba, że poprawisz, to co źle zapisałeś
17 cze 09:54
Basia:
poprawka: 170,5*3∉N
17 cze 09:55
123: A powiedz mi, gdzie we wzorze ogólnym an jest liczba "n", dla której wyliczamy kolejne wyrazy
ciągu...
17 cze 09:55
Basia:
ciąg ma prawo być stały
17 cze 09:56
viccious: oj przepraszam mój błąd, wzór to an=1/3*2n
17 cze 10:04
Basia:
an = 13*2n
jaki to jest ciąg ? potrafisz powiedzieć ?
17 cze 10:08
viccious: jest to ciąg geometryczny o ile mi wiadomo
17 cze 10:09
Basia: dobrze Ci wiadomo; no to w ciągu geometrycznym
S
n = 682
czyli trzeba rozwiązać równanie
wylicz a
1; znajdź q; podstaw do tego wzoru i wyznacz n
jeżeli będą problemy pisz
17 cze 10:13
viccious: Nie mam pojęcia jak to rozwiązać
Zatrzymuję się na:
2(1−qn)/3(1−q)=682
17 cze 10:43
Basia:
musisz najpierw wyliczyć
q
| | an+1 | | 13*2n+1 | |
q = |
| = |
| = 2 |
| | an | | 13*2n | |
i masz
2(1−2
n} = −3*682 /:2
1−2
n = −3*341
1−2
n = −1023
2
n = 1+1023 = 1024 = 2
10
czyli n=10
17 cze 10:49