planimetria
mahrek:

prosze o sprawdzenie:
w osmiokacie foremnym polaczono przekatnymi co drugi wierzcholek i otrzymano czworokat. wykaz
ze to kwadrat::
Udowadniam
Zalozenie Czworokat ABCD jest kwadratem
Teza: AEB przystajcy z BEC CED DEA
dowod:
|AE|=|BE|=|CE|=|DE|
kat AEB=BEC=CED=DEA
AE−jest promieniem wiec powstaja trojkaty rownoramienne
czyli
kat BAE=ADE=DCE=CBE
Cecha; kbk
trojkaty sa przystajace
Czyli boki DA=BA=CB=DC
moze byc tak udowodnione?
17 cze 09:20
Basia:
może; tylko sam początek jest źle zapisany:
Założenie: ośmiokąt jest foremny; połączono przekątnymi co drugi wierzchołek
Teza: skonstruowany w ten sposób czworokąt jest kwadratem
no i na razie udowodniłeś, że to jest romb (bo ma boki równe)
musisz jeszcze pokazać, że ma wszystkie kąty proste
17 cze 09:26
mahrek: no to jak to zapisac ze przekatne przecfinaja sie pod katem prostym a trojkaty sa
rownoramienne czyli katy przy podstawie maja 45 suma ioch daje katy proste...
17 cze 09:32
mahrek: moze tak:
BEA = CEA=CED=DEB
Przekatna przecina sie pod katem prostym:
czyli
1)katy przy wierzcholku E sa rowne,
Jezeli opiszemy na osmiokacie kolo to
polowa przekatnej jest równa promieniowi tego okregu
a proemin jest równy bokowi
2)|EA|=|EB|=|ED|=|EC|
W trojkatach promien stanowi po dwa boki, czyli sa trojkąty rownoramienne, czyli kątyu przy
podstawie w trojkatach sa równe w kazdym i rowne sa 45 stopni
3) kąt ABE=BDE=DCE=DAE
Trojkaty sa przystajace czyli odcinki:
|AB|=|BD|=|DC|=|CA|
Ze względu na to ze katy prz podstawie sa rowne i rowne sa 45 stopni to suma ich daje 90
czyli nmamy 4 boki rowne i 4 katy przy podstawie rowne
Moze kktos to krocej zapisac
17 cze 09:45
Basia:
słowami raczej;
środek okręgu ∊ każdej przekątne wielokąta foremnego ⇒
∡ABC = ∡BCD = ∡CDA =∡DAB = 90 (bo te kąty są środkowe i oparte na półokręgu)
można ściśle przy pomocy kątów, ale chyba nie ma sensu
np. tak:
X to ten wierzchołek między A i B
stąd: ∡AEB = 90 ⇒ ∡BAE = 45
analogicznie pokażemy, że ∡DAE= 45
stąd: ∡DAB = 180
17 cze 09:51
Basia: ∡DAB= ∡DAE
∡EAB = 90 oczywiście
17 cze 10:02