logarytmy-znajdź x
a: Witam

Mam straszny problem z tym zadaniem, bardzo proszę o pomoc

Znajdź x:
log
2x= log
√22−1/2log
34+log
36+log
33
17 cze 00:44
Basia:
log
√22 = 2 = log
39
12log
34 = log
3(4
1/2) = log
32
podstaw i wykonaj działania na logarytmach po prawej stronie
potem podstaw po lewej
i pomnóż obustronnie przez log
32
17 cze 09:15
a: a czy mogłabyś dokończyć to zadanie bo po tym pomnożeniu po lewej stronie będę mieć dwa
logarytmy o różnych podstawach i jak z tego wybrnąć?
17 cze 11:42
Basia:
nie będzie różnych podstaw jeżeli zastosujesz się do podanych wyżej wskazówek
17 cze 11:44
a: powinno wyjść 16?
17 cze 12:00
pigor: ...

a więc z własności logarytmów i działań na nich
kolejno np. tak :
log2x= log
√22−
12log
34+log
36+log
33=
= log
√2√22−log
34
12+log
3(3*2)+1= 2−log
3√4+1+log
32+1=
= 4−log
32+log
32= 4−0=
4 , czyli
log2x=4 ⇔ x=2
4 ⇔
x=16 . ...
17 cze 12:40
a: mam troszeczkę inne rozwiązanie ale mi wyszło, super, dziękuje wszystkim za pomoc
17 cze 13:03