różniczka
divers: Korzystajac z rózniczki zupełnej funkcji dwóch zmiennych wyznaczyc przyblizona wartosc
wyrazenia:
√(1,02)2+(1,97)3
16 cze 23:09
Trivial:
Trzeba skorzystać z tego długaśnego wzoru − wystarczy podstawić, policzyć pochodne cząstkowe i
gotowe.
16 cze 23:19
Vizer: f(x,y)=
√x2+y3
(x
0,y
0)=(1,2)
f(1,2)=
√12+23=
√9=3
(1,2)+(h
1,h
2)=(1.02,1.97)⇒(0.02,−0.03)
| df | | 2x | | 1 | |
| = |
| =|x=1,y=2|= |
| |
| dx | | 2√x2+y3 | | 3 | |
| df | | 3y2 | |
| = |
| =|x=1,y=2|=2 |
| dy | | 2√x2+y3 | |
| | 1 | |
df(1,2)(0.02,−0.03)= |
| *0.02+2*(−0.03) |
| | 3 | |
Jakiś brzydki ten wynik... Po wyliczeniu należy podstawić do wzoru
16 cze 23:24
divers: czyli pochodne licze
f'x=2x
2+y
3
f'y=x
3+2y
2
tylko nie wiem jak interpretować ten pierwiastek
16 cze 23:25
Trivial: Widzę,
Vizer, że przeciążyłeś operator nawiasów.
16 cze 23:29
Bezimienny: źle! masz pierwiastek to normalnie liczysz pochodna i jest tam pierwiastek

dlaczego go
pomijasz?
16 cze 23:30
Vizer: Gdzie Ty tu widzisz przeciążenie, nie dałem im chyba żadnych nowych funkcji
16 cze 23:31
divers: a mógłby ktoś poprawić

16 cze 23:32
Trivial: Widzę przeciążenie w linijce 9 kolumnie 3.
16 cze 23:35
Vizer: Emm, ja mam 8 linijek...
16 cze 23:36
Trivial: no to w ósmej.
16 cze 23:37
Vizer: A dobra entery tu widzisz

Oj tam może tam powinien być jeden z nawiasów w indeksie, ale co
tam
16 cze 23:37
divers: chyba powinien być + w 9 linijce
16 cze 23:38
Bezimienny: divers jak u ciebie z liczeniem pochodnych jednej zmiennej?
16 cze 23:41
divers: rozumie już
16 cze 23:42
Trivial: Vizer, gotowy jesteś już na sesję? <:
16 cze 23:45
Vizer: Nie
16 cze 23:46
Trivial: To tak jak ja.

Ale jeszcze jest cały tydzień na przygotowania. Potem maraton egzaminacyjny −
5 dni bez przerwy między egzaminami i po sesji.
16 cze 23:47
Vizer: A Pan
Trivial pewnie same zerówki i już po sesji

?
16 cze 23:47
Trivial: U nas nie ma zerówek (lub są bardzo rzadko), Panie Vizer.
16 cze 23:48
Vizer: No na razie nie mogę się skupić na sesji, jest tego tyle, że nie wiem za co się zabrać, i
wybieram opcję najwygodniejszą, czyli nic
16 cze 23:49
Vizer: No to tak jak u nas, jedynie z fizyki były, tak to nawet 6.0 z ćwiczeń nie pomoże na szybszy na
termin.
16 cze 23:50
divers: Apropo sesji to moglibyście pomóc mi jeszcze w jednym zadaniu

Przedstawic zastosowania całki oznaczonej w geometrii. Obliczyc objetosc bryły powstałej przez
obrót dookoła osi ox krzywej y=
√xe2x 0 ≤x≤1
16 cze 23:51
Trivial: 6.0 już nie ma.

Najwyższa ocena to 5.
16 cze 23:51
divers: tylko obliczyć ta drugą część
16 cze 23:51
Trivial: Oo
Vizer, coś dla ciebie.
16 cze 23:51
Vizer: Wiem to była
hiperbola, tylko to słowo mi z polskiego jeszcze zostało
16 cze 23:52
Bezimienny: jakie kierunki?
17 cze 00:01
Vizer: Tu chyba nic innego jak ze wzoru tylko:
π∫10(√xe2x)2dx
17 cze 00:04
Vizer: Ja Informatyka na AGHu

(póki co)
17 cze 00:05
Trivial: Można powiedzieć, że ja też.
17 cze 00:10