równanko
konrad:
3√x+8=−0,5
czemu to nie ma rozwiązania?
16 cze 22:35
konrad: czy może ma, a wolfram znowu się myli?
16 cze 22:37
picia:
| | 1 | |
moim zdaniem ma. − 8 |
| . ale moge sie mylic. szczegolnie po tej porazce... |
| | 8 | |
16 cze 22:45
pomagacz:
Dziedzina:
x + 8 ≥ 0
x ≥ −8
16 cze 22:48
Godzio:
D = R
16 cze 22:49
V.Abel: chyba nie ma rozwiązania, bo coś do potęgi, nie równa się liczbie ujemnej. Co Wy na to ? . .
16 cze 22:50
Godzio:
3√x + 8 = −0,5 /3
x + 8 = −0,125
x = − 8,125
16 cze 22:51
picia:
@pomagacz a ile jest 3√−1?
16 cze 22:51
picia:
@ V.Abel a ile jest (−2)3?
16 cze 22:52
V.Abel: dobra picia − masz rację.. przynajmniej Ty myślisz teraz racjonalnie...
16 cze 22:53
konrad: czyli jednak wolfram się myli
16 cze 23:11
Mila: To jest kwestia definicji arytmetycznego pierwiastka trzeciego stopnia.
16 cze 23:31