zadani
matma: Oblicz sume 100 najmniejszych dodatnich rozwiazan równania sin3x=sinx
16 cze 21:48
sushi_ gg6397228:
przenies na jedna stronę, wyciagnij przed nawias ; potem wzory skroconego mnozenia
16 cze 21:55
Eta:
sinx−sin
3x=0 ⇒ sinx(1−sin
2x)=0 ⇒ sinx*cos
2x=0
to sinx= 0 v cosx=0
| | π | |
x= k*π v x= |
| +k*π . k€C |
| | 2 | |
| | π | |
dla k= 0 to x= 0 v x= |
| |
| | 2 | |
i zauważ ,że mamy ciąg arytmetyczny rozwiązań dla wartości dodatnich:
| | π | | 3 | | π | |
a1= |
| , a2= π, a3= |
| π , a4=2π,.... ⇒ an= |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
to:
a
100= 50n
| | a1+a100 | |
S100= |
| *100=.............. dokończ |
| | 2 | |
16 cze 22:06
matma: 1)Liczby x1 i x−2 są pierwiastkami równania 2x2+mx−1=0. Sn jest sumą n poczatkowych wyrazu
ciagu an okreslonego wzoren an =(x1)n*(x2)n. Zapisz iloraz U{s20{s10}
16 cze 22:45
matma: | | s20 | | p | |
tam miało byc |
| w postaco |
| |
| | s10 | | q | |
16 cze 22:46
matma: gdzie p i q sa wzglednie pierwszymi liczbami naturalnymi
16 cze 22:46