Równanie trygonometryczne z parametrem
l^pka: Witam mam problem z takim zadaniem:
sin4x + cos4x = m2 − 3
oczywiście nalezy wyznaczyć parametr m..
wydaje mi się że należało by zacząć od rozpisania lewej strony [a4 + b4=(a2 +b2)−2a2b2]
ale nie mam pewności poza tym ciężko mi dalej coś zdziałać bo trygonometria to moja bardzo
słaba strona
Proszę o pomoc jeśli ktoś jest w stanie, dziękuje z góry za pomoc (=
16 cze 19:29
sushi_ gg6397228:
zrób podstawienie i sprowadz lewa stronę do równania kwadratowego
cos2 x=1− sin2 x
16 cze 19:34
Mila: f(x)=(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2x*cos
2x
Szukam zbioru wartości funkcji
| | 1 | |
f(x)=1−2(sinx*cosx)2=1− |
| sin22x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli |
| ≤1− |
| sin22x≤1 |
| | 2 | | 2 | |
równanie ma rozwiązanie jesli:
16 cze 23:24
l^pka: Dziękuje za pomoc, daliście mi sposób rozwiazywania a o to najbardziej chodzilo, miałbym tylko
| | 1 | |
jedno pytanie, podczas przeksztaucania funkcji mam 2(sinx*cosx)2= |
| sin2 2x ... trzeba |
| | 2 | |
tu skorzystać pewnie z wzoru na sin2x ale jakoś tego nie widze, skąd ta 1/2?i co z tym
kwadratem? jeśli może ktoś wyjaśnić to bardzo proszę i przepraszam za takie pytania ale
chciałbym to dobrze zrozumiec
dziekuje za pomoc(=
17 cze 14:29
Mila: 2sinx cosx=sin2x a w nawiasie mamy sinx*cosx
sinx*cosx=1/2sin2x
17 cze 14:50
l^pka: ok wszystko jasne(= Dziękuje Bardzo za pomoc
17 cze 14:53
Mila:
17 cze 15:09